De Holtenhoek, Vries

De Holtenhoek, Vries

Video's


Foto's


Verslagen

lees meer

de eerste dag: fotografieworkshop en maken van de foto's

Door: Nicole en Meanca

Er kwamen twee mensen bij ons in de klas. Ze gingen ons uitleggen hoe we mooie foto’s kunnen gaan maken. Daarna gingen we met ouders op bezoek naar verschillende punten in het dorp (Brink, meisje van Yde). Hier mochten we foto’s maken en daar een vraag bij bedenken. Echte experts gaan onze vraag beantwoorden. Hierna gingen we weer naar school en hebben we elkaars foto gezien.
Het was erg leuk!
Nicole en Meanca

lees meer

over de steilrand van Donderen

Door: Jochem

Ik vond het het leukste dat er zo’n tijdlijn van zand was bij de steile rand in Donderen van 400.000 jaar oud, want dat vond ik best wel interessant dat dat zand uit alle drie de ijstijden kwam. En dat dat allemaal verschillende kleuren had en dat er ook houtskool in verwerkt zat omdat er ooit een bosbrand is geweest en dat er dan zand helemaal zwart was doordat er houtskool doorheen zat en dan zag je twee zwarte vegen in het zand. Het was ook een broedplaats voor zeldzame de oeverzwaluwen, dat werd ontdekt doordat er daar afgravingen waren voor zand want Vries had zand nodig maar ze mochten niet verder graven omdat ze dan door het land van een boer kwamen. Ze wilde het gat weer dichtgooien maar dat mocht niet omdat daar oeverzwaluwen broedden. Dat is een zeldzame vogel in Nederland dus toen hebben ze het maar open gelaten. Dat was mijn verhaal van het bezoek aan de steilrand.
Jochem

lees meer

over de brink van Vries

Door: Arjen

Het was een leuke dag toen we met het groepje van de brink naar de kerk gingen. We hadden een expert die op onze vragen antwoord kon geven, mijn vraag was hoe oud de kerk van Vries is. Ik weet nu hoe oud hij ongeveer is. Ik heb er veel van geleerd en de andere kinderen weten nu ook meer over hun vragen. Ik had het zelf niet verwacht , maar we mochten de kerktoren zelfs in. Dat was een leuke ervaring , dat was echt heel cool. Het was een superdag met veel spanning,
Kort samengevat: het was een super.
Arjen

lees meer

over de steilrand van Donderen en de stenen daar

Door: Merijn

Het was leuk toen we naar de steilrand in Donderen gingen. Er was een expert en die wist er van alles van. Mijn vraag was: Hoe krijgen de stenen verschillende kleuren? Dat gebeurt door kleurstoffen, de binnenkant is nog weer anders. In Groningen zijn de stenen van de buitenkant vaak rood door de kleurstoffen daar. Er was ook een zandafgraving bij de steilrand en dan zie je gewoon de verschillende leeftijden van de grond.
Merijn

lees meer

over de brink

Door: Jasper F. en Leonard

Wij gingen 5 september naar de brink hier in Vries voor het project Landelijk veranderlijk.
We kregen daar informatie van Cor Mulder over de Brink/Kerk.
We hadden die week daarvoor een vraag bedacht over de Brink/Kerk, we waren vorige week dus ook op de Brink. Op 5 September kregen we antwoord op onze vraag.
Wij (Leonard en Jasper F) zaten dus bij de Brink met nog wat kinderen, maar je kon ook naar Donderen, de Eswal of het meisje van Yde gaan.
We dachten eerst dat de Brink heel saai ging worden maar we vonden het achteraf toch heel erg leuk! We gingen ook bij de kerk naar binnen en toen vroeg iemand (Melle) uit ons groepje of we naar het topje van de Kerk mochten. Dat gingen we toen doen, helaas mochten we maar tot de bel!
Jasper F. en Leonard

lees meer

over het meisje van Yde

Door: Britt

Er kwam een expert op de Holtenhoek de beste school van Drenthe. En die ging ons heel veel uitleggen ik zal de belangrijkste puntjes even vertellen.

Het meisje van Yde is gevonden 2000 jaar na dat ze stierf ze stierf al op haar 16 de hoe ze is gevonden 2000 jaar later gingen 2 mannen turf uit de grond halen. Toen ze opeens iets raars voelden, ze keken en ze keken en toen zagen ze een lijf liggen. En ze schrokken zich rot. Dat was dus het meisje van Yde ze is bewaard gebleven door het veen. Haar helft van der haar was ook afgeschoren. Ze weten niet precies waarom alleen een Romein heeft op een steen geschreven, dat als je haar afgeschoren is dat je dan een straf verdiend. Maar ze weten het niet zeker. Ze is trouwens in het water gegooid om dat ze gehandicapt was. Ze het een wollen mantel aan.
Dit was het want verder heb ik geen tijd meer groetjes ….
Britt

lees meer

over de Brink

Door: Melle

Het was vrijdag, om 10:30 gingen we naar de brink.
De week er voor hadden we foto’s gemaakt met vragen erbij.
Nou kregen we antwoord op de vragen.
Cor Mulder ging ons vertellen over de brink.
Dat het het oudste plekje van Vries was.
Hij vertelde een verhaal over de brink en in dat verhaal kregen we antwoordt op sommige vragen.
Bijvoorbeel waarom er boederij huisjes op de brink staan.
Er hadden ook kinderen vragen gestelt over de dorpskerk van Vries.
Cor Mulder vertelde ook een verhaal over de kerk en in dat verhaal werden er ook vragen beantwoord.
Toen gingen we de kerk in en we keken een beetje rond.
Daarna gingen we in de kerk met de trap omhoog en gingen we naar de hoogste verdieping van de dorpskerk.
Het was super spannend en cool!
Toen we weer naar benenen gingen gingen we terug naar school.
Toen was het al 11:45.
Het was super leerzaam en leuk!


« naar alle deelnemende scholen