De Schutsluis, Oldenzijl

De Schutsluis, Oldenzijl

Video's


Foto's


Verslagen

lees meer

Kloostermoppen

Door: Isri en Katinka

Wij zijn begonnen met het maken van kloostermoppen [bakstenen] te maken in de fietsen stalling .

Vroeger werden hier kloosters van gebouwd. Maar het was heel moeilijk om de klei te verspreiden omdat het al een beetje hard was. Wat je daarvoor nodig hebt is: raam werk, klei, bak water ,tafel ,afstrijk geval, een plaat.

Het moet 6 weken drogen en je mocht er wat in schrijven, maken enz.  De moppen moesten vroeger ook erg lang gebakken worden, maar dat lukt nu helaas niet. Wij laten ze alleen maar drogen.

Hieronder zie je dat we ermee bezig zijn. De klei moest in het raamwerk zodat het mooi rechthoekig werd. Dan glad maken en op een plank zetten en eruit drukken. De klei kwam gewoon van hier uit de buurt.

lees meer

Verslag

Door: Loïs van Baal

We gingen werken met animaties we kregen een soort spreekbeurt. Over animaties, wat het is, hoe je een animatie maakt, wat animaties zijn en nog meer. Zoal buurman en buurman barbapapa.

We mochten ook zelf een animatie maken over het project waar we nu mee bezig zijn dat is landelijk veranderlijk.

De kinderen maakten een animatie over het landschap van oldenzijl. Ze kregen allemaal uitleg over wat ze moesten doen om zelf een animatie te maken. En als je een lange wilt doen moet je wel maar dan 300 foto’s maken wel een tijdje mee bezig. En we mochten  ook de filmpjes zien van andere zien. En toen gingen ze aan de slag ze maakten allemaal wat anders. De een deed het over de wierden. De ander over hoe oldenzijl aan zijn naam is gekomen.

lees meer

Landelijk Veranderlijk

Door: Louïs van Baal en Max Sikkema

We begonnen in de klas met de opa van Ibo en Abel. Marien Bugel. Er lag een lange tijdlijn in de klas van 10.000 jaar geleden tot nu. Hierop moesten we allemaal foto’s leggen van hoe mensen leefden en hoe ze energie gebruikten.

10,000 jaar geleden

Toen waren er mammoeten en heerste de ijstijd. En toen stond de helft van Nederland onder water. Mensen maakten vuur.

Klooster

Vroeger was klooster klei bedoeld voor klooster moppen. Die werden gebakken in ovens. En een klooster was een kerk voor monniken.

lees meer

Energie

Door: Onbekend

Wij zijn donderdag 9 april met groep 6,7, en 8 naar de Eemshaven geweest om daar alles te weten te komen over energie van Essent.

Inleiding

Je gebruikt het overal voor. In dit verslag gaan wij vertellen waar en hoe ons energie vandaan komt. En dat niet alle energie goed is voor het milieu.

Energie van vroeger

Vroeger gebruikte men wind en zon energie. De molens die energie krijgen van de wind zorgden dat het land van de boeren in de buurt niet onderlopen. De zon gebruikte ze vooral voor het drogen van mest en  bakstenen. Maar ook andere dingen moesten drogen. Maar de wind kwam ook van andere kanten, maar hoe moet dat dan met een windmolen? Nou de kop die er los op zit die kan je draaien wel met de hand.

Energie van deze tijd

Er is heel veel veranderd in energie. Alles is beter en groter geworden.  Nu halen we ook energie uit water. Bijvoorbeeld een waterrat. Die draait rond en daar komt energie uit. Maar door wind krijgen we de meeste energie, doordat de windmolens verbeterd zijn. Ze zijn hoger, breder en beter. Hij heeft hele grote wieken gekregen en veel meer technologie. Zoals: als de wind van een andere kant komt dan moet de kop draaien. De winmolens kunnen voelen waar de wind vandaan komt. Door een windvaantje die bovenop de windmolen staat. Maar hoe komt de energie naar je huis toe? Dat gebeurt door kabels die binnen in de windmolen naar benden gaan. Als ze beneden zijn gaan ze onder de grond door naar een energiestation. Dan gaat hij via kabels naar je huis toe.

Luier

Nederland word steeds luier. Dat komt omdat er telkens nieuwe dingen zijn waardoor wij niks meer hoeven te doen. Daarom worden wij steeds luier. Alles heeft meer technologie.

Milieu vervuiling

Niet alle energie is goed voor het milieu, zoals de kolencentrale daar komen heel veel afvalstoffen bij vrij. Maar we kunnen nog niet al onze energie op milieu vriendelijke manier krijgen. En we kunnen onze kolencentrales nog niet weg halen. Terwijl dat de grootste

Milieu vervuiler is. Waarom ze  de kolencentrales niet kunnen weg halen, is omdat we daar de meeste energie van krijgen.

Hoe vond de klas de dag

Wij vonden het heel erg leuk. We hebben heel veel gedaan, en geleerd. We zijn in een windmolen geweest en een presentatie van 1:30 uur. We hebben geleerd hoe en wat je aan moet als je een windmolen wil beklimmen. En op een computer was er iets waar je kon zien hoeveel energie is opgewekt. Maar jammer genoeg was er niks opgewekt toen wij er waren. Het was mooi en warm weer en het waaide bijna niet. En we waren in een oude molen die door wind en water werd opgewekt.

lees meer

Proefjes op 14 april

Door: Onbekend

We hebben heel veel proefjes gedaan. Het eerste proefje  was een waterraket. Met een fietspomp deed je lucht in een fles met water. Als er dan voldoende lucht inzat, schoot de dop eraf en vloog de raket de lucht in. Dit ging heel goed. De raket hing in de bomen bij het kerkhof.

Het tweede proefje was marshmellows smelten in de zon. In een schoendoos deed je aluminiumfolie. De marshmellows doe je aan een sateprikker en hang je erboven en de zon doet de rest. Alleen was er niet genoeg zon, dus moest een lamp een beetje helpen.

Het derde proefje was een ballon die aan een rietje langs een touw schoot. Je blaast de ballon op en hij kwam dan heel ver.

Ook een proefje met windkracht was een autootje met een ballon die je leeg liet lopen. De auto ging dan vooruit. Deze proef ging niet zo goed.
Net als de mensen vroeger op de wierden gingen wij ook koeienmest in brand steken. Dit duurde heel lang, maar het lukte uiteindelijk wel.  Er kwam veel rook en het stonk ook wel.

Er was ook een proefje met elektriciteit. Je deed dan een koperdraad en een ijzerdraad in een citroen en aan het eind  deed je een koptelefoon en dan hoorde je het een beetje kraken. Dit is stroom.

We hadden ook een proefje met waterkracht. Je liet dan water op een schoepenrad vallen en die draaide hierdoor in het rond. Dit ging pas op het laatst goed.

Het was erg leuk om te doen.


« naar alle deelnemende scholen