OBS De Lytse Terp, Minnertsga

OBS De Lytse Terp, Minnertsga

Video's


Foto's


Verslagen

lees meer

begin van het project: fotografieworkshop

Door: Amber, Mickey, Sandra, Anke, Christiaan, Johanneke, José

Landelijk verandelijk
We gingen naar W. Binnemaleane.
Toen mochten we naar een huis toe van Jos en ….
Jos en … vertelden een verhaal over de geschiedenis van hun huis.
Jos en … vertelden over de vorige inwoners van het huis.
De vorige inwoners hadden 2 zonen.
Eén van die twee jongens was architect en heeft 2 huisjes ontworpen.
Die kwamen rond 1600.
Einde
Gemaakt door: Amber

Mijn beleving vandaag
Eerst een spoedles fotograferen .daarna gingen we naar buiten foto’s maken van dingen waar we vragen over hadden . toen maakten we er foto’s van .daarna gingen we weer naar school om een briefje te maken van wat onze vragen waren met onze foto er bij. Mickey

Landelijk verandelijk
We hadden als eerste een spoedfotografiecursus van Anja en Afke.
Daarna gingen we naar buiten in drie groepen, twee groepen gingen in de auto en de ander ging op de fiets
Sandra

Landelijk Veranderlijk
Vandaag 9 mei hadden we fotografieworkshop. We waren in groepjes van drie en dan moest je naar een plek en daar ging je dan foto’s maken van iets waar je een vraag over had. Ik moest met mijn groepje naar de Groene Dijk. Ik had een foto van een huis gemaakt. Mijn vraag was… Was de Groene Dijk vroeger ook al bewoond? Toen we klaar waren gingen we weer terug naar school en gingen we even bepraten over onze foto die we hadden gemaakt. Toen was het voorbij en moesten we een verslag schrijven.
Dit was het verslag van mij!
Geschreven door: Anke Wassenaar

Landelijk Veranderlijk
Ik heb geleerd dat je met je fotocamera nog mooiere foto’s kan maken. Bijv: Op de buik liggen en de camera omhoog doen, dan zie je de onderkant. Dan ga je staan, dan zie je de bovenkant. En heel vaak is de zijkant mooier.
Geleerd van Aafke en Anja.

Ik heb een foto van een inrijlaan gemaakt en een vraag erbij bedacht: Waar liep deze weg vroeger naartoe?
Christiaan

Landelijk verandelijk.
Gemaakt door: Johanneke
Wij kregen fotografie van juf Anja en nu weet ik veel hoe ik foto’s moet maken. En toen gingen we weg. We gingen naar straat W.Binnemaleane naar mensen want die woonden in een oud huis. Ze vertelde hoe het er vroeger was. En later mochten we naar binnen, dan kon je er een paar oude stuken van vroeger zien. Dus dat was heel interessant. En toen gingen we weer naar buiten. Er was ook en klein schuurtje, daar mochten we ook kijken. Dus dat was ook heel leuk en toen gingen we weg. Naast hun was ook een oude boerderij .

Landelijk Veranderlijk

Met landelijk veranderlijk gingen we vandaag een vraag bedenken en er een foto bij maken. De klas werd ik drie groepen verdeeld, 2 groepen gingen in de auto en 1 groep waar ik in zat ging op de fiets. Mijn vraag was (wat is de historie over dit landschap) en mijn foto is dat landschap. Ik ben benauwd hoe het er vroeger uitzag.
9 mei 2016 José Strikwerda

lees meer

begin van het project: de fotografieworkshop

Door: Bas, Gerrit, Annemaj, Emma, Olaf

Verslag. Door bas.

1. Als eerste hebben we een workshop gekregen in fotografie dat was leuk.
2. Als tweede kregen we een camera en moesten we een foto maken over plaatsen waar we een vraag bij hadden.
3. Daarna gingen we weer naar school en mochten we de foto’s bekijken ze waren erg mooi.
4. En toen moesten we een verslag schrijven over wat we hebben gedaan.
5. En er komen nog 6/7 lessen waaronder animatie maken praten met een expert en nog veel meer.
6. en de film komt in het MFA

Landelijk Veranderlijk
We hebben op school een project dat heet: Landelijk Veranderlijk.
We zaten in een groepje en we reden samen met meester Niels naar de Groene Dijk. We keken om ons heen en in de zelfde tijd gingen wij heel veel nadenken waar je een foto van wil schieten. Ik heb een foto van de Dijk genomen want daar had ik een vraag over. Dit is mijn vraag: door wie is de Dijk gemaakt en wat was er vroeger?
Er waren ook twee vrouwen bij ons op school Anja en Aafke.
Aafke gaf ons instructies over het project. Anja leerde ons hoe je een mooie foto moest nemen. Om 12:00 gingen wij weer terug naar school en gingen wij de foto’s bekijken. We zijden ook waarom je de foto zo hebt geschoten en onze vraag.
Gerrit

Landelijk veranderlijk
We kregen eerst een spoed cursus fotografie en dat was wel leerzaam. daarna zijn we in 3 groepen gesplitst: 1 groep ging op de fiets in het dorp en de andere 2 groepen gingen buiten het dorp. Ik zelf zat in één van de groepen die buiten het dorp gingen. Wij zijn eerst de Tilledyk uitgereden en toen zijn we naar de W.Binnemaleane geweest en daar zagen we eerst een heel oud bankje en daarna zagen we een steen met Haerda er op. We gingen vragen aan een paar bewoners van hele oud arbeiders huisje of ze ook wat geschiedenis van de steen en het huisje wisten. Ze hebben ons een rondleiding gegeven en toen hebben we heel veel geleerd. De meeste mensen vinden die oude elementen maar niets maar, zij vinden een paar oude elementen heel mooi blijkbaar want ze hadden nog de originele balken in het plafond en een oude kast in de muur. Ik heb een foto gemaakt van die steen waar ik al over had verteld omdat, ik het heel bijzonder leek en heel oud/antiek en dat vind ik persoonlijk heel erg mooi. Die bewoners hebben ons ook verteld over de vorige bewoners die kinderen hadden die de huisjes/schuurtjes hadden gemaakt en ontworpen. Er was ook een boom omgevallen en na de val is hij gewoon door gegroeid. Toen iedereen van ons groepje een foto en een vraag had verzonnen gingen we weer naar school. Toen we op school waren mochten we vertellen over onze foto en wat ons zo inspireerde om die foto te maken.
Annemaj

We kregen eerst een uitleg wat we gingen doen van Aafke.
Daarna kregen we een spoedcursus fotograferen van Anja.
Toen we klaar waren met de uitleg werden we in drie groepen verdeeld ,ik zat bij meester Gerard.
We moesten een vraag bedenken.
Mijn vraag was: waarom heeft hier een spoor gelegen?
Je moest een foto maken van je vraag.
Daarna gingen we weer naar school.
Toen iedereen op school was hebben we alle foto’s bekeken.
Einde
Gemaakt door : Emma de konink

W. Binnemaleane
We mochten bij iemand binnen komen. En mevrouw vertelde over een boom die was omgevallen. Deze groeide verder door de sloot. De boom is al 150 jaar oud. Ze vertelde over een zoon die oude huizen maakte. Er stond vroeger in hun tuin een kasteel met grachten. Er stonden drie bomen die altijd bij de sloot staan. Elk jaar zitten er vogelnesten van reigers. Ook stond er een boerderij die was afgebroken en opnieuw werd gemaakt. Daarin werden de ouwe stukken van het kasteel gebruikt.
Olaf

lees meer

begin van het project: de fotografieworkshop

Door: Marrit, Marten

Vandaag hebben we een workshop gekregen van Anja en Aafke .
Aafke komt nog wel vaker maar Anja niet.
Het was lekker warm en mooi weer.
We hebben super foto’s gemaakt met een groeps foto door meester Gerard gemaakt.
Gefietst door het dorp en hele gekke plekken geweest.
12:00 waren we weer op school gegeten en toen gingen Anja en Aafke weer weg en mij vraag was: wat is er gebeurt met het station van Minnertsga.
Einde.

Gemaakt Door: Marrit Madhuizen 09-05-2016

Griene dyk

Wij zijn op de dijk bij de schapen, bomen en vogels geweest en veel platteland gezien en veel kruidnagels en de hele omgeving was prachtig.
En ik heb zelf de vraag; ‘’waarom lopen schapen over de dijk op de Griene dyk en waarom niet op het weiland.’’

Ik vind het project dat we gaan doen wel leuk en alle dingen waar je anders niet op let je nu wel op de omgeving.
Marten

lees meer

begin van het project: de fotografieworkshop

Door: Mike, Natalia,

Griene dyk

We hebben een les over geschiedenis/natuur gehad. We zijn naar buiten gegaan en naar de Griene Dyk geweest.
Daar hebben we veel dieren en landschap gezien. We hebben ook best veel geleerd hoe je goed fotografeert bijvoorbeeld. We waren met meester Niels en zijn groepje. Mijn foto was wel mooi er stond fluitenkruid op. Mijn vraag is waarom groeit hier zoveel fluitenkruid?
……………………………………………………………………….
Mike Deelstra

Groene dijk 2016.05.09 …………………………………………………………………We hadden een natuur geschiedenis les gehad op maandag. We hadden fotografie het was lekker warm ook. Ik had twee vragen. 1.waarom heet het Groene dijk? 2.waarom staat daar een dijk? We hadden ook eerst een paar tips gekregen op school hoe je goede en mooie foto’s maakt. Er waren veel brandnetels. We zagen ook schapen.Ze waren schattig [De kleintjes tenminste]er waren niet veel schapen. …………………………………………………………………Einde Gemaakt door:Natalia Zurawska

lees meer

excursie dorpskern

Door: Bas, Emma, José, Marrit, Sandra, Mickey

wij zijn op excursie geweest met Gerrit Bouwma
wij zijn naar onze plaatsen geweest waar we onze vraag hadden dan vertelden Gerrit de historie en gaf antwoord op onze vraag.
Ik weet nu waarom er een sloot midden door het dorp liep. Vroeger zat in Minnertsga een haven maar die werd steeds minder gebruikt want we kregen auto’s dus de haven had geen nut meer en werd hij weg gehaald .
De boten werden gebruikt voor suikerbieten vervoer maar er vielen ook altijd suikerbieten naast de boot in het water mensen prikten dan met stokken in de sloot en de suikerbieten gaven ze dan aan het konijn.

In Minnertsga woonde ook een burgermeester want Minnertsga was zelf een gemeente.
Bas

We zijn op excursie geweest met Gerrit Bouwma.
Eerst gingen we naar de kerk, daar vertelde hij over de haven.
Hij vertelde ook dat de kerk gebouwd is in 1505.
Daarna gingen we naar de Havenstrjitte.
De Havenstrjitte heet zo omdat daar de haven langs liep.
Toen we daar klaar waren gingen we naar het oude station iedereen denkt dat hij is afgebroken maar dat is niet zo, het is een uienfabriek geworden en het staat er nog.
Daar is ook mijn vraag beantwoord: waarom liep hier een spoor langs?
Dat komt daarmee kun je sneller goederen en mensen mee vervoeren.
We gingen daarna naar de Almasingel daar stond vroeger Groot Hermana.
De fondamenten zitten nog in de grond en daar mag je niet graven.
Groot Hermana is rond 700 gebouwd.
Toen we klaar waren gingen we weer naar school.
Emma

We zijn op excursie geweest met Gerrit Bouwma. Het station van Minnertsga staat er nog, maar het is een uienfabriek geworden.
Vroeger stond er een soort kasteel in het dorp,
Groot Hermana
Vroeger woonde er rijke Hermana ’s in.
We hadden het over de kerk die in 1505 was gebouwd.
En er liep een haven in het dorp
José

Excursie geweest met Gerrit Bouwma.
We zijn naar de kerk geweest en daar hebben we alle maal dingen over vroeger gehoord. er waren vroeger 5 bakkers in Minnertsga vertelde Gerrit.
En het station staat er nog wel maar dat is een uiën fabriek.
En mijn vraag: was waarom is het trein spoor afgebroken.
En mijn Antwoord: het was niet meer nodig omdat er steeds meer vrachtwagens en auto’s waren.
Gemaakt door: Marrit Madhuizen
Gemaakt op:20-05-2016

Excursie met Gerrit Bouma

Mijn vraag is: hoe is de kerk ontstaan?
Antwoord:
Sandra

We zijn op excursie geweest met Gerrit Bouma.
Mijn vraag is: Waarom staat de kerk op een terp?
Antwoord: als de dijken doorbraken konden mensen op een terp staan zodat het water niet bij hun kwam.
Mickey

lees meer

excursie Sixma

Door: Amber, Annemaj, Christiaan, Ilona, Johanneke, Olaf

Mijn vraag was: Wat is de geschiedenis van Sixma van Andelastate?
En hoelang Sixma van Andelastate al bestaat.

Sixma van Andelastate is ongeveer in 1300 gebouwd en is toen later afgebroken.
De nieuwe eigenaren hebben zelf wel een schilderij gevonden.
En in de kelder zijn nog oude tegels van het slot erin gevonden en er in gebouwd.
Zelf zijn ze ook nog door de oude gracht geweest en toen lagen er allemaal potten en scherven.
De geschiedenis van Sixma van Andelastate is nog niet zo duidelijk.
Amber

Wij gingen als tweede op excursie met Gerrit Bouma.
Mijn vraag is: Wat is Haerda vroeger geweest?
Mijn vraag is beantwoord want Haerda is vroeger een arbeiders huis waar boeren knechten en schoonmaaksters woonden 1 boeren knecht was verliefd op de schoonmaakster en ze gingen trouwen en in het huis van de arbeiders. Daarna kregen ze kinderen en 1 van de kinderen ( de oudste) werd architect en had 2 kleine huisjes ontworpen. De moeder heette Hiltje Haerda. Na hun dood zijn ze onder de vloer van de kerk begraven en dat roken de arme mensen in de kerk en ze zeiden daar liggen de rijke stinkerts weer hoor!
Annemaj

Wij gingen verder met het project en er kwam een professional op school: Gerrit Bouma.
Van hem hebben wij veel geleerd van het verleden van de Sixma van Andla en hij heeft onze vragen beantwoord.
Mijn vraag: Waar liep dit pad vroeger naartoe?
Nu weet ik het: Het ging vroeger naar een oude boerderij toe die afgebroken was en ergens anders weer opgebouwd.
De boerderij heette Sixmastate. Vroeger was het pad veel langer en groter. Nu is het afgebroken tot het arbeidershuisje. In die boerderij woonde boer Tsjalma.
Christiaan

Mijn vraag was: Wat voor werk deden de mensen die in dit arbeidershuis woonden?
Het antwoord was: De mannen werkten op het land en de vrouwen maakten schoon.
Ilona

Mijn vraag was: Waarom staan de knotwilgen niet bij het water, want het hoort toch zo?
Het antwoord is: Daar was een grens. Daar was de scheiding tussen de verschillende landgoeden. Jos en Bert hebben dat stuk land gekocht. Ze hebben de sloot dichtgegooid en ze hebben knotwilgen daar laten staan.
Johanneke

Wij gingen op excursie . om de antwoord op onze vraag te zoeken .
Vraag: Waarom zitten er altijd elk jaar reigers daar in de boom?
Antwoord: Er zijn daar hele grote bomen. ze zijn heel hoog, dus ze hebben een goed uitzicht op hun prooi. Dan hebben ze ook veel eten voor de baby vogels.
Olaf

lees meer

excursie Griene Dyk

Door: Anke, Annafroukje,Mike

Mijn vraag was: Stonden er vroeger ook al huizen?
Antwoord: Ja er stonden vroeger ook al huizen.
Anke

Vraag: Waarom is er zoveel akkerbouw langs de griene dyk
Antwoord: Het is makkelijk bewerkbare grond.
Annafroukje

We zijn nog een keer op de griene dyk geweest, maar dan met een een expert. Het was een hele aardige man en hij wist ook heel veel van het verleden van het Bildt. Het was ook heel interessant! We hebben ook veel geleerd. Mijn vraag was waarom groeit hier zoveel fluitenkruid? Het antwoord is: het fluitenkruid versterkt de grond.
Mike

lees meer

op bezoek bij Tresoar

Door: Amber, Anke, Bas

We zijn met groep6/7/8 naar het Tresoar in Leeuwarden geweest. We mochten onze jassen op hangen in de garderobe. Toen kregen we een beker drinken en een koekje aangeboden dat, was erg aardig. Daarna gingen we een film kijken een soort complicatie van oud Minnertsga. Daarna werden we in twee groepen verdeeld. Eén groep ging naar de kelder en alle boeken en de andere groep die moest het antwoord op hun vraag uitvogelen. Alleen personeel mag in die kelder komen en dan wij als scholieren mochten in die kelder.

We zijn naar Leeuwarden gegaan naar het Tresoar.
Het was heel interessant.
We gingen naar een zaaltje met laptops.
We waren in 2 groepen verdeeld.
De ene groep kreeg eerst een rondleiding.
Toen kregen we een filmpje te zien over Minnertsga (vroeger)
Toen gingen op het internet kijken zoeken.
En kijken of we informatie konden vinden over onze vragen.
Toen kregen we een filmpje te zien over Minnertsga (vroeger)
Toen kregen wij een rondleiding.
Bij de boeken en over hoe de boeken staan.
We mochten ook aan het stuur draaien (dan gaan de kasten uit elkaar)
Amber

We zijn met groep 6,7 en 8 naar het Tresoar geweest in Leeuwarden. Ze hadden meer als een half miljoen boeken op dit moment. We werden in 2 groepjes verdeeld en mijn groepje kreeg eerst een rondleiding door het gebouw. We kregen toen te horen dat we ook in de kelder van het Tresoar mochten. Dat was wel heel speciaal want anders mocht er niemand anders komen. Daar lagen ook heel veel oude boeken van vroeger. Ook nog papieren van Minnertsga. Het waren er echt veel. De vrouw die ons rondleidde die liet ons ook nog een mes en een zweep zien waar ze mensen vroeger mee mishandelden.
Anke

Wij zijn naar het Tresoar geweest.
Als eerste moesten we onze jas uit doen daarna gingen we naar het lokaal en kreeg wij sisi met een koekje.
Daarna gingen we naar een heel ouderwets filmpje gaan kijken.
Daarna ging de helft van de kinderen weg op expeditie.
En wij mochten op speciale computers dingen opzoeken.
Daarna gingen wij naar het depot dat was leuk daar mochten we een zweep zijn daarna gingen we met hoge uitsondering kijken in de kelders waar een half miljoen boeken staan.
En er was een heel klein dag boekje waar je maar een zijn in kan zetten en vol was.
Bas

lees meer

op bezoek bij Tresoar

Door: José, Marrit, Wesley

We zijn dinsdag naar het tresoar geweest met onze klas.
Toen we daar waren gingen we in twee groepen splitsen,
Onze groep ging eerst in de bibliotheek op onder zoek.
Daarna gingen wij achter de computer op onder zoek.
We kwamen van alles te weten over Minnertsga.
Het was super leuk
José

We zijn naar het tresoar geweest.
En we zijn in twee groepen gespitst.
We kregen een film te zien van minnertsga (vroeger).
We moesten na de film onze vraag beantwoorden op hun
Website.
En daarna zijn we naar de kelder gegaan en daar lagen hele oude boeken.
En de mevrouw die ons rondleidde die heeft ons een zweep laten zien
Marrit

We waren in groepen naar Leeuwarden we kregen eerst drinken en koekjes en toen kreeg ons groepje eerst een rondleiding en er waren echt veel boeken en een was echt heel klein.
Wesley

lees meer

workshop: bouwen in de toekomst

Door: Annemaj, José

We zij bezig geweest met maquette over de toekomst. De meeste kinderen vonden het heel leuk. We kregen les van Els een studie vriendin van Aafke. We gingen eerst plaatjes van verschillende structuren in gebouwen bekijken en daarna moesten we er één uit kiezen in onze gedachten en ik had een plaat die leek op een wc maar het is een museum dus best vreemd. Daarna werden we in groepjes verdeelt 1 groepje van 3 en de rest werden in tweetallen verdeelt ik zat bij Marrit. eerst moesten wen een plaat uit zoeken welk structuur je na wou maken wij hadden mijn plaatje en daarna gingen we een schets maken van hoe we het gebouw wouden en wij hadden een wentel trap er in. We gingen eerst de palen maken en daarna deden we prikkers in karton zodat we muren hadden. Het lastigste was voor mij om de wentel trap te maken, maar het is wel gelukt en dat is het enige wat telt.
Annemaj

We hebben maquette gemaakt van de toekomst.
Ik vond het geweldig. Ik moest met Ilona, wij gingen vliegende huizen maken.
Er was een banaan voor bejaarden, huizen met trampoline en trappen.
We kregen les van Els.
We moesten eerst foto’s van gebouwen bekijken en een foto uit kiezen om je
gebouw ongeveer zo er uit laten zien.
Er waren ronde vormen, recht hoeken, vier kanten en drie hoeken.
Het ziet er prachtig uit al die gebouwen.
José

lees meer

animatieworkshop

Door: Emma, Annafroukje

Dag 1
We hebben animaties gemaakt. We hadden ook een expert daarin, Rozemarijn.
Ze heeft ons uitgelegd wat we moesten doen en hoe het moest.
En ze liet ons ook een paar van haar animaties zien.
Daarna werden we in 5 groepjes verdeeld.
Dit waren de groepjes:
groepje 1: Christiaan, Annafroukje en José.
Groepje 2: Bas, Gerrit, Ilona en Annemaj.
Groepje 3:Marrit, Olaf, Wesley en Amber.
Groepje 4:Natalia, Johanneke, Marten en Anke.
Groepje 5:Mike, Sandra, Mickey en Emma.
We kregen ook allemaal een onderwerp.
Toen we allemaal een onderwerp hadden gingen we bezig met de benodigdheden maken van papier.
Toen ging Rozemarij weer naar huis.
Dag 2
We gingen vandaag de filmpjes maken.
Dat was best wel moeilijk maar wel leuk.
We moesten hele kleine stapjes maken en heel veel foto’s maken.
Het eindresultaat kun je op de première bekijken.
Emma

Wij hebben animaties gemaakt. Daarvoor was Rozemarijn bij ons op school. Ze liet ons eerst een paar van haar animaties zien die zij had gemaakt. Daarna gingen we een proef animatie maken of nou ja ze liet zien hoe ze het had gedaan. Daarvoor vroeg ze twee kinderen dat waren Olaf en Annafroukje. Olaf ging de worm langzaam vooruit schuiven en Annafroukje maakte iedere keer een foto. Toen het klaar was gingen we hem afspelen. Het leek net of de worm uit zichzelf bewoog. Daarna ging meester groepjes verdelen. Ieder groepje kreeg een verhaaltje waar ze de animatie over gingen maken. Ik had met mijn groepje het verhaaltje van de paarden en de koe dat die de dijk kapot maakten. En de schapen maakten de dijk weer heel. In je groepje ging je de dingen verdelen. De ene maakt de achtergrond en de ander maakt de dieren en zo verdeel je de dingen die gemaakt moeten worden. Toen we alle dingen klaar hadden ging je met je groepje bespreken hoe je het ging doen. Donderdag kwam Rozemarijn weer. Toen gingen we de animatie opnemen. Klein stukje schuiven foto klein stukje schuiven en weer foto en zo steeds verder. Toen we alle foto’s hadden gemaakt, gingen we hem afspelen en bekijken of alles wel goed was gegaan. Alle animaties werden door Rozemarijn doorgestuurd naar meester. Ze zijn allemaal heel goed gelukt.

Groetjes,
Annafroukje

lees meer

filmopnames

Door: Amber, Anke

Interview
Ik en Annemaj kwamen aan bij Sixma van Andlastate.
Ik vond het heel spannend.
We moesten vragen stellen aan Hanneke (eigenaar).
Hanneke had een oud geweer gevonden en daar zaten allemaal gegraveerde figuren in.
En Hanneke vertelde nog over oude scherven en gedichten uit de gracht die ze hebben gevonden.
En ik heb ook nog iets gevonden uit de gracht.
En op het laatst kwam er ook nog een drone.
Het was heel leuk om een interview te doen.

Interview
De camera ploeg kwam er aan en ik moest met Mike naar de Griene Dyk om daar een interview aftenemen. We gingen eerst op school nog even een paar opnames maken en toen gingen we er in auto’s heen. Toen we er waren gingen we weer opnemen en dat was wel leuk , maar je moet wel soms opnieuw opnemen en dat is wel saai. Maar toen gingen we weer naar een andere locatie en dat was de Zeedijk. Daar gingen we ook nog een paar shots maken. We moesten weer naar een andere locatie en dat was bij de scheiding toen de Bildtse mensen ruzie hadden met de Friezen en daar mochten we ook nog de drone uit de lucht pakken. Dat was wel grappig. En mochten nog even door het geluids ding van de geluid man horen.
Anke Wassenaar


« naar alle deelnemende scholen