OBS Usquert

OBS Usquert

Video's


Foto's


Verslagen

lees meer

aftrap Landelijk veranderlijk: fotografie workshop en op pad naar buiten

Door: Kayleigh, Lisanne en Kim

Aftrap van het project Landelijk Veranderlijk in Usquert: foto’s maken en onderzoeksvraag formuleren

Wij zijn vandaag op de fiets naar Kloosterwijtwerd, Helwerd en Noordpolderzijl geweest. We deden het voor project Landelijk-Veranderlijk. We hebben een fotografie workshop gehad en foto’s gemaakt voor onze onderzoeksvragen. Tijdens de fotografie workshop hebben we geleerd om mooie foto’s te maken op verschillende manieren. We hebben allemaal een foto gemaakt die bij onze onderzoeksvraag past.
Kayleigh, Lisanne en Kim

lees meer

Excursie Helwerd

Door: Hugo & Ties

Kim, Ties,Jasmijn,Kick en Hugo
We gingen om 9.00 uur naar Helwerd met de auto.
En de experts die heel veel over helwerd wisten kwamen ook mee.
Die gingen ons vertellen over Helwerd en onze vragen beantwoorden.
Ze namen ook nog hele oude spullen mee die gevonden waren bij Helwerd.
Toen gingen we terug naar school.

Gemaakt door Hugo & Ties.

lees meer

Excursie Kloosterwijtwerd

Door: Meike en Daan

Excursie Kloosterwijtwerd
We zijn in kloosterwijtwerd geweest, daar hebben we geleerd dat op de plek van deze boerderij vroeger een klooster was. We hebben ook een heel groot graf gezien. We weten nu wat daar in zit: daar zit het as in van overleden mensen.
We hebben ook een verhaal gehoord over twee zwanen die aankwamen met een kruis. De ossen namen dat kruis over en brachten het naar dat klooster. Wij geloofden daar natuurlijk helemaal niks van, maar het kan wel echt gebeurd zijn! Niemand weet nog niet of het waar is: het is een legende.
Deze informatie hebben we van twee mensen die veel van deze plek af weten. Ze heten: Jan Zuidema, Jaap Nienhuis. Ze hadden ook een paar stenen van de oude kloosters van vroeger.
Jan Zuidema en Jaap Nienhuis vertelden dat ze vroeger dachten dat er een ondergrondse tunnel onder hun huizen lag. Daarom gingen ze graven, graven en graven, maar ze vonden niks. Dus ze dachten dat de tunnel heel diep zat. Ze gebruikten een bom om het gat dieper te maken. Maar dat ging mis, het haar van Jaap Nienhuis ging eraf!
Meike en Daan

lees meer

Noordpolderzijl

Door: Michiel, Olaf en Max

Noordpolderzijl
We zijn met de auto’s daar heen gegaan.
Ze hebben iets over de kwelders verteld. Jan Zuidema zei dat de dijken vroeger lager waren, ze waren ook niet sterk. De kwelders dienen nu nergens meer voor.

lees meer

Groninger archieven

Door: Max en Sofie

Groninger archieven.
Wij zijn als klas naar de Groninger archieven geweest.
Het was super leuk want we waren in de kluis geweest waar alles lag: boeken, brieven schilderijen etc. (meer dan 3 miljoen dingen, las ik op de site)
We hebben brieven en boeken gezien waarvan je denkt; ‘hoe konden ze dat lezen?’. Het viel ons ook op dat de mensen vroeger heel erg anders praatten en schrijven (dat heet oud Nederlands).
We kregen ook een schilderij te zien van vroeger waar ranja op stond. Het Groninger archief heeft zelfs een brief die meer dan 600 jaar oud is. Die hebben we goed bekeken en foto’s van gemaakt. We hebben ook een kaart gezien van Usquert van heel lang geleden. Het zag er super oud uit: de huizen en de plekken waren onherkenbaar. Daarna mochten we op beeldbank kijken. Dat is een site waarmee je allemaal foto’s van vele jaren geleden. Dat zag er allemaal heel er raar uit en oud.
Ik hoop dat we dit vaker kunnen doen.

Max en Sofie

lees meer

Animatie workshop

Door: Olaf en Jens

Animatie workshop.
Wij hebben vandaag een workshop gehad over hoe je een animatie maakt.
We zijn verdeeld in vier groepjes.
We moesten dingen tekenen en plakken op een papier.
En dan foto`s maken en dingen naar voren zetten zodat het lijkt alsof het beweegt. We hebben vier verhalen verbeeld: de zwanen met het kruis, het bouwen van een wierde, het wonder van Bernlef en de geheimzinnige tunnel.
We hopen dat we dit vaker gaan doen. Het was erg leuk!!!
Olaf en Jens

lees meer

workshop Toekomst

Door: o.a. Kim

Project landelijk veranderlijk.
Dinsdag 17-10-2017.
workshop Toekomst

Als eerst hebben we hele bijzondere huizen
gezien die gekke vormen en heel groot waren en musea.
daarna mochten een paar kinderen een bijzondere plaat pakken.
en ging Els er wat over vertellen.
Daarna gingen we kijken wat belangrijk in een dorp is.
Dat hebben we opgeschreven op het bord.
Toen gingen we groepjes maken.
De groepjes waren, Meike jasmijn en jens, Daan Max, Michiel en Olaf, Jenthe Lisanne en Sofie , kim Kayleigh Kick , Ties en Hugo.

Inleiding
We moesten ons verzamelen in de middenruimte.
Er was een vrouw die ons het uitlegde. We hebben vandaag een gebouw gemaakt voor de toekomst van Usquert. We hebben het van knutselspullen gemaakt. we waren met een paar groepjes.

De kern
De 7 groepjes zijn: kim, kayleigh en kick, lisanne, jenthe en sofie, jens, jasmijn en meike, ties en hugo, max en daan, michiel en olaf.

Het slot
En wat we hebben gemaakt komt op de première.

Geschreven door Kim


« naar alle deelnemende scholen